Açık Erişim Veri Tabanları
ACAR INDEX Veritabanı http://www.acarindex.com/home Akademik Araştırmalar İndeksi (acarindex.com) internet üzerinde yayınlanan yerli ve yabancı akademik çalışmaların dizinlendiği ücretsiz bir kaynaktır.
www.acarindex.com
AÇIK DERS Veritabanı Açık Ders, tüm dünyadaki öğretim elemanları, öğrenciler ve kendi kendine öğrenenler için hazırlanmış ücretsiz ve açık eğitsel kaynaklara sahip olan derslerdir.
Akademik Türk Dergileri İndeksi Veri Tabanı Akademik Dizin Türk bilimsel dergilerinin tanınırlığını ve atıf sayısını arttırmak amacıyla GESDAV tarafından yürütülen bilimsel bir hizmettir. Akademik Dizin SCOPEMED ve INDEX SCHOLAR tarafından sunulan ücretsiz bir hizmettir.
Bilimsel Yayın İndeksi Veri tabanı Arastirmax, bireysel (bilim insanları, araştırıcılar, yazarlar, akademisyenler, öğretmenler, çalışanlar, devlet adamları, vatandaşlar, öğrenciler) ve kurumsal (bilgi uzmanları ve/veya bilgi-belge yöneticileri olarak çalışan kütüphaneciler, arşivciler, enformasyon ve/veya dokümantasyon uzmanları) düzeyde bilgi kullanıcılarının gereksinim duydukları bilgiye, zamanında, güncel, güvenilir, hızlı, eksiksiz, uygun biçimde sınıflandırılmış olarak elektronik ortamda ücretsiz şekilde erişmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş Türkiye nin ilk tam metin bilimsel veritabanı platformlarından biridir.
Archive İnternet Archive, milyonlarca ücretsiz kitap, film, yazılım, müzik, web sitesi ve daha fazlasının kar amacı gütmeyen bir kütüphanesidir.
arXiv Fizik, Matematik, Bilgisayar Bilimleri, Sayısal Biyoloji, Kantitatif Finans ve İstatistik konularında açık erişim 875.424 e-dergiyi içermektedir. arXiv Cornell Üniversitesi Kütüphanesi, Simons Vakfı ve üye kurumlar tarafından finanse edilmektedir.
ASEE American Society for Engineering Education E- Dergi, Konferans Bildirileri- American Society for Engineering Education mühendislik teknolojileri konusunda eğitimi destekleyen, kar gütmeyen bir kuruluştur. 11 akademik dergi ve konferans bildirilerine ücretsiz erişim sağlamaktadır.
Academia Sosyal Bilimler Indeksi Veri Tabanı Sosyal Bilimler alanında yayınlanan ulusal dergileri tarayan bir index çalışmasıdır.
Arkitekt Dergisi veritabanı, Zeki Sayar Anma Programı (2010-2012) kapsamında Mimarlar Odası tarafından hazırlanmıştır. Eren Sayar Kavcı’nın izni ile kullanıma açılmıştır.
American Society for Engineering Education E- Dergi, Konferans Bildirileri- American Society for Engineering Education mühendislik teknolojileri konusunda eğitimi destekleyen, kar gütmeyen bir kuruluştur. 11 akademik dergi ve konferans bildirilerine ücretsiz erişim sağlamaktadır.
BASE Bielefeld University Library Open Access Databases (Bielefeld Academic Search Engine) felsefe, psikoloji, sosyololoji, edebiyat, tarih, dil bilim, teknoloji ve sanat konularında 60 Milyonun üzerinde tam metin içeriğe erişim sağlamaktadır.
Bookboon Öğrenciler için 1.000’den fazla ders kitabı ve 10 dilde iş dünyası profesyonelleri için 600 eBook sunmaktadır.
CiteSeerx, öncelikle bilgisayar ve bilgi bilimi literatürüne odaklanmış, gelişmekte olan bir bilimsel literatür dijital kütüphanesi ve arama motorudur. CiteSeerx, bilimsel literatürün yayılmasını geliştirmeyi ve bilimsel ve akademik bilgiye erişimde işlevsellik, kullanılabilirlik, kullanılabilirlik, maliyet, kapsamlılık, verimlilik ve zamanlılık konularında iyileştirmeler sağlamayı amaçlamaktadır. CiteSeerx, sadece başka bir dijital kütüphane oluşturmak yerine, diğer dijital kütüphaneleri teşvik etmek için kullanılabilecek algoritmalar, veriler, meta veriler,
hizmetler, teknikler ve yazılımlar gibi kaynaklar sağlamaya çalışır. CiteSeerx, PostScript ve PDF araştırma makalelerini Web üzerinde indekslemek için yeni yöntemler ve algoritmalar geliştirmiştir.
https://citeseerx.ist.psu.edu/
Veritabanı Coursera dünyanın en iyi üniversiteleri ve eğitim kuruluşları ile ortaklığı olan, herkese açık, ücretsiz, online dersler sunmak için çalışan bir eğitim platformudur.
Elektronik tezlerin, araştırmacılar tarafından tek bir portal üzerinden kullanılması amaçlanmaktadır.
De Gruyter, dünya çapındaki dini azınlıklar konusunda en önemli akademik kaynaklardan biri olan ve akademik alandaki en son gelişmeleri yansıtan Religious Minorities Online (RMO) veritabını tamamen açık erişimle sunmaktan memnuniyet duyar!
Religious Minorities Online dünya genelindeki dini azınlıkları ele alan ilk referans eserdir. Önde gelen akademisyenler tarafından yazılmıştır ve titizlikle hakemli olarak değerlendirilmektedir.
Açık Erişimli bir yayın olarak sunulan ve erişilebilir bir üslupla kaleme alınan RMO, sadece öğrenciler ve akademisyenler için değil, aynı zamanda gazeteciler, politikacılar ve politika danışmanları, aktivistler ve STK’lar gibi daha geniş kitleler için de vazgeçilmez bir kaynaktır. Çok çeşitli makaleler, güncel denemeler ve araştırma raporları içermektedir. Yeni makaleler yılda iki kez online olarak yayınlanacaktır. Proje dönemi sonunda ise önemli makaleler 2 cilt halinde Handbook of Religious Minorities adıyla basılı olacak yayınlanacaktır.
https://www.degruyter.com/database/RMO/html
DOAJ, yüksek kaliteli, açık erişimli, hakemli dergilere erişim sağlayan ve topluluk tarafından oluşturulmuş bir çevrimiçi dizindir.
DOAJ-Directory of Open Access Journals
E-Books Directory E-Kitaplar Rehberi, internetin her yerinde bulunan ücretsiz olarak erişilebilen e-kitaplara, belgelere ve ders notlarına bağlantıların her gün büyüyen bir listesidir. Kendi e-kitaplarınızı gönderebilir veya rastladığınız diğer kaynakları ekleyebilirsiniz.
https://www.e-booksdirectory.com/
EBSCO ve BiblioLabs iş birliği ile oluşturulan EBSCO Open Dissertations™, 800.000’den fazla teze erişim sağlayan yeni, ücretsiz elektronik tez veri tabanıdır.
Econ Biz Alman Ulusal Ekonomi Kütüphanesi (ZBW) tarafından, Ekonomi alanındaki araştırma dokümanlarına ücretsiz erişim sağlamaktadır.
“Europeana” veritabanı; Avrupa’nın müze, kütüphane, arşiv ve görsel-işitsel koleksiyonlarında bulunan 15 milyondan fazla dijital kaynağa erişim sağlamaktadır.
Google Books Telif hakkı kapsamı dışında kalan ve Google’un yayıncısından izin aldığı ücretsiz olarak okunabilecek milyonlarca kitap bulunmaktadır.
1997 yılında kurulan Hindawi şu anda yılda yaklaşık 20.000 makalenin çıktısıyla 230’dan fazla hakemli bilimsel dergi ve bir dizi bilimsel monograf yayınlamaktadır.
MIT Library koleksiyonunda 1800’lü yılların yılların ortalarına kadar tamamlanmış 40.000’den fazla tez içermektedir.
Çeşitli akademik disiplinlerdeki açık erişim arşivlerinin içeriğinin (dergi, tez, kitap, raporlar vb.) harmanlandığı bir veritabanıdır.
OECD’nin yayınlarını içeren veritabanıdır. İktisat, finans, işletme ve ilgili diğer sosyal bilim alanlarında; arşivleri ile birlikte 300’e varan süreli yayın, 9.900 kitap (3.780’ü çok dilde özet ile), 35.600 kitap bölümü, 2.700 toplantı bildirisi, tam metin dokümanların içinde yer alan erişilebilir formatta 34.000 Excel dosyası, direkt erişilebilir ve taranabilir 5.000 Excel dosyası, OECD.Stat ile 1960’tan günümüze arşivleri ile 300 veri setine ve 5 milyardan fazla veriye erişim sağlar.
Open Library, “yayınlanmış her kitap için bir web sayfası” oluşturmayı amaçlayan çevrimiçi bir projedir.
ProQuest Tezler ve Küresel Tezler :
Lisansüstü tezlerin en büyük havuzu 3,8 milyon eser içeriyor – her yıl 100’in üzerinde büyüme gerçekleşiyor. Uluslararası kapsamda – 88 ülkedeki üniversitelerden alınan içerikler 3000 kurum tarafından erişilir – her ay 45.000’den fazla indirme gerçekleşiyor.
T.C. Sayıştay Başkanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde yayımlanan dergi 1. sayıdan itibaren online olarak erişime açılmıştır.
SCImago Journal & Country Rank, Scopus® veritabanında bulunan bilgilerin (Elsevier B.V.) geliştirdiği dergileri ve ülke bilimsel göstergelerini içeren, halka açık bir portaldır. Bu göstergeler, bilimsel alanları değerlendirmek ve analiz etmek için kullanılabilir. Dergiler ayrı ayrı karşılaştırılabilir veya analiz edilebilir. Ülke sıralamaları ayrıca ayrı ayrı karşılaştırılabilir veya analiz edilebilir. Dergiler, konu alanına (27 ana tematik alan), konu kategorisine (313 spesifik konu kategorisine) veya ülkeye göre gruplandırılabilir. Alıntı verileri, dünya çapında 239 ülkeden 5.000’den fazla uluslararası yayıncıdan ve ülke performans ölçümünden 21.500’den fazla başlıktan elde edilmiştir.
SCImago Journal & Country Rank
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen TR Dizin, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında makaleler içeren bibliyografik / tam metin bir veri tabanıdır.
TÜBİTAK Akademik Dergilerinde yayınlanan makaleler ile bu makalelere ait araştırma verilerinin uygun bir veri tabanı yapısı içerisinde uzun süreli saklandığı, korunduğu, yönetildiği, taranabildiği Aperta, Türkiye Açık Arşivi’nin adıdır. Bilimsel çalışmalarınızı bu portala yükleyebilir ya da yüklenmiş çalışmalara kolayca erişebilirsiniz.
Erişim Adresi: https://aperta.ulakbim.gov.tr/
Ulakbim Türkçe Veritabanları (Tıp, Mühendislik, Tübitak Destekli Projeler Vb.)
• TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı [1966-]
• Yaşam Bilimleri Veri Tabanı [1992-]
• Türk Tıp Veri Tabanı [1996-]
• Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı [1992-]
• Sosyal Bilimler Veri Tabanı [2002-]
http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/
Elektronik Tez Arşivi çalışması ile sayısal ortama taşınan tezlerden, yazarları tarafından “çoğaltması ve yayımı için” izin verilmiş olanlara tam metin (pdf) olarak erişim sağlar.
Makale yazma ve referans aracı Veri tabanı Zotero ücretsiz, kolay kullanımlı, alıntı ve araştırma kaynaklarını toplamak, düzenlemek, paylaşmak için yardımcı bir araç. Program olarak kullanabileceğiniz gibi web tarayıcınıza entegre olarak da çalışır.